Columns


Financieel Misbruik


FIJN DAT IEMAND U WIL HELPEN…..?
 
 
U heeft het vast allemaal in de krant gelezen, een 75-jarige vrouw uit Breda was erg blij toen haar buurvrouw boodschappen voor haar wilde doen omdat ze zelf hulpbehoevend was. Ze had haar pinpas en pincode gegeven aan deze goede buur, maar kwam toch van een koude kermis thuis.
 
Na ongeveer een jaar bleek dat ze haar rekeningen niet meer kon betalen en dat ze dreigde haar woning te verliezen. Hulpverleners viel het gelukkig op en sloegen alarm. Na een uitgebreid onderzoek is de buurvrouw gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht tussen 1 maart 2018 en 1 februari 2019 ruim €80.000,- (!!!!) te hebben buitgemaakt.
 
Per jaar worden naar schatting 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting en in 85% van de gevallen is de dader een familielid.
Dit kan u, of iemand in uw omgeving dus ook overkomen.
 
Om dit te voorkomen is het in ieder geval van belang bewust te zijn van de risico’s. Geef bijvoorbeeld nooit iemand uw pincode! En zorg dat u zaken geregeld heeft voordat u dat niet meer kan. Dat iemand die uw vertrouwt en ook kan vertrouwen uw financiële zaken doet en dat die persoon ook door iemand gecontroleerd wordt.
 
Eerder heb ik al verteld over de lokale alliantie Teylingen die zich ook hard maakt voor het voorkomen en stoppen van financieel misbruik (zie ook:  https://www.financieelveiligouderworden.com/steunpunt-teylingen).
Deze lokale alliantie maakt zich sterk voor het voorkomen van financieel misbruik door onder meer het geven van voorlichting.
Ook kan natuurlijk advies gevraagd worden bij de Lokale Alliantie, zie daarvoor ook bovenstaande website of mail naar: info@la-teylingen.nl.